Prosjektlogo: Om verktøyet

E-læringsverktøyet Sex som funker

Om verktøyet

Her finner du informasjon om formål, målgruppe og oppbygning av e-læringsverktøyet Sex som funker.

Formål med e-læringskurset

Prosjektet Sex som funker skal bidra til økt kunnskap om seksuell helse og om eksisterende informasjonstilbud for unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer.

E-læringskurset skal øke kompetansen hos tjenestetilbydere som jobber med ungdom, deriblant helsepersonell i skole-, primær- og spesialisthelsetjenestene, pedagoger (inkludert seksualundervisere), ansatte i organisasjoner, og ansatte ved ulike informasjonstjenester om seksualitet for ungdom.

Sex som funker har avdekket at fagpersoner som jobber med seksuell helse kan føle at de mangler kompetanse på hvordan nedsatt funksjonsevne kan påvirke seksualitet. Samtidig kan fagpersoner som jobber med ungdom som har nedsatt funksjonsevne og kronisk sykdom mangle kompetanse om hvordan de skal ta opp seksualitet og hvordan de kan henvise videre til fagpersoner som kan feltet.

Derfor ønsker vi å vise hvordan seksuell helse og fysisk eller psykisk helse gjensidig påvirker hverandre. Som en brukerorganisasjon har Unge funksjonshemmede et unikt innblikk i hvordan det kan være å ha en funksjonsnedsettelse, samtidig som man er ung og utforsker egen identitet og seksualitet.

Slik virker det

Kurset er gratis. Du velger selv om du vil fullføre alle kapitler eller gå til direkte til temaene som er mest relevante for deg.

Klikk deg frem i menyen over, eller scroll nederst på siden og klikk på «neste» for å gå gjennom verktøyet steg for steg.

Målgruppen for e-læringskurset

Vi håper kurset vil bidra til at flere i helsevesenet tar opp temaer knyttet til seksuell helse med ungdom, og henviser videre til spesialister som kan gi veiledning rundt eventuelle utfordringer.

Pedagoger kan også bruke Sex som funker som et supplement til eksisterende materiell for seksualitetsundervisning. Det er viktig å huske at det er et mangfold av funksjonsvariasjoner i et klasserom, selv om ikke alle er synlige.

Vi tror også at kurset er nyttig for deg som er ung og nysgjerrig på hvilke tjenester som finnes for deg, eller for de som ønsker å lære litt mer om seksuell helse og mangfold.

Vi oppfordrer til at flere tar kurset sammen, slik at dere har mulighet til å diskutere hvordan dere kan jobbe bedre med seksuell helse på deres arbeidsplass.

Gå i dybden

Dersom du ønsker mer fordypning i faget sexologi, anbefaler vi videreutdanningene som du kan finne på Storbyuniversitetet OsloMet og Universitetet i Agder.

Det er også mulig å bestille kurs og foredrag til din arbeidsplass eller organisasjon, fra for eksempel Sex og samfunn, Rosa kompetanse, Skeiv ungdom, Norsk forening for klinisk sexologi eller Unge funksjonshemmede.

Det handler om hele mennesket. Alle har en seksualitet og det er mange variasjoner. Det handler ikke bare om sex, men om hele personligheten. Å ha det godt med seg selv og kroppen sin.

– Lærer med videreutdanning i sexologi og funksjonshemming

[Seksualitet er] alt fra identitet til det mer fysiske. Ja, alt som omhandler den jeg er i relasjon med andre, om det er som kjæreste eller om det er folk generelt.

– Kvinne (27 år), synshemmet

Oppbygging av e-læringskurset

I verktøyet møter du fagpersoner med kompetanse innen seksuell, psykisk og reproduktiv helse og representanter for unge med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom, som i videointervjuer deler sine beste råd til å skape gode samtaler med ungdom og et åpent, seksualvennlig arbeidsmiljø på din arbeidsplass.

Kurset er delt inn i elleve kapitler med følgende tema:

  1. Hvordan er det å være ung med en funksjonsnedsettelse?
  2. Hva er seksuell helse?
  3. Hvordan håndtere normer for kjønn, seksualitet og funksjonsevne?
  4. Hvordan snakke med ungdom med funksjonsnedsettelser om seksuell helse?
  5. Hvordan kan du skape et seksualvennlig miljø på arbeidsplassen?
  6. Hvordan bør vi møte doble minoriteter?
  7. Hva kan en sexologisk rådgiver hjelpe med?
  8. Hvordan kan psykisk helse påvirke seksuell helse?
  9. Hvordan sette grenser for seg selv og andre?
  10. Hvordan kan jordmor hjelpe funksjonshemmede som ønsker familie?
  11. Hvordan kan læreren inkludere alle i seksualitetsundervisning?

I tillegg til funn og sitater fra rapporten Sex som funker – unges erfaringer med seksualitet og funksjonsevne, finner du nyttige lenker til relevante aktører på feltet, litteratur til videre lesning og diverse materiell til bruk i videre arbeid. Se oversikt i menyen over.

Verktøyet er illustrert med bilder fra fotoprosjektet Jeg elsker. Personene på bildene er ikke de samme som er intervjuet i Sex som funker.

Refleksjonsspørsmål

For at du skal ha best mulig læringsutbytte har vi laget refleksjonsspørsmål til alle temaene. Disse kan du jobbe med på egen hånd eller diskutere med dine kollegaer. Når du har fullført kurset kan du laste ned en PDF med alle refleksjonsspørsmålene slik at du kan bruke dem i møter med kolleger.

Eller kanskje du vil invitere dine samarbeidspartnere til et seminar om seksuell helse? Vi anbefaler at du bruker refleksjonsspørsmålene som en øvelse i å snakke høyt om seksualitet. Øvelse gjør det enklere!

Anslått tid for å gjennomføre hele kurset: 3-4 timer.

Når du er ferdig kan du laste ned plakaten Sex som funker og henge opp på kontoret eller venterommet – for å vise ungdom at de kan snakke med deg om seksuell helse.

Lykke til!