En ung kvinne i rullestol har en annen sittende på fanget mens de bruker en trusevibrator

En ung kvinne i rullestol har en annen på fanget mens de bruker trusevibrator.

Hva skal jeg si?

I dette prosjektet samarbeidet Unge funksjonshemmede med Likestillingssenteret for å utvikle veiledere for formidling av seksualtekniske hjelpemidler.

Publisert 14. februar 2019

Skrevet av Unge funksjonshemmede

Prosjektet er et tre-årig samarbeid med Likestillingssenteret på Hamar, fra 2019-2021 støttet av Stiftelsen Dam. Veilederne kan lastes ned på denne prosjektsiden.

Om prosjektet

Hovedmålet er å gi personer med funksjonshemming mulighet til å ha en seksualitet og en god seksuell helse, ved at flere personer med funksjonsnedsettelser får tilgang til og informasjon om seksualtekniske hjelpemidler.

Gjennom en spørreundersøkelse og intervju med ungdom med funksjonsnedsettelser, og gruppeintervju med helsepersonell og hjelpemiddelformidlere, skal vi kartlegge utfordringer og muligheter knyttet til seksualtekniske hjelpemidler.

Kunnskapen vi samler skal formidles gjennom veiledere og formidlingsmateriell til brukere, partnere og hjelpemiddelformidlere. Veilederne vil inneholde rettigheter, anbefalinger og andre resultater som kunnskapsgrunnlaget frembringer.

Prosjektet støttes av Extrastiftelsen.

Bakgrunn for prosjektet

Et seksualteknisk hjelpemiddel kan være alt fra penispumpe og vibrator til en tilpasset seng, bæresele eller pute. et kan være hjelpemidler for hygiene, forflytning, muskelavslapping, smertelindring, ligge/sittestilling og/eller orgasme. I dette prosjektet vil vi inkludere alle former for hjelpemidler som kan bidra til bedre seksuell helse for den enkelte eller for par.

Seksualtekniske hjelpemidler er et upløyd område preget av tabuer, myter og informasjonssvikt.

Vi mener at en kartlegging av utfordringer og muligheter sammen med informasjon og formidling av temaet vil bidra til bedre seksuell helse for personer med nedsatt funksjonsevne og bedre hjelpemiddelformidling på området.

Last ned veilederen for ungdom og veilederen for helsepersonnell.

 

Dette prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam.