
Skjermbilde fra regjeringens pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett 2020
Skuffende medisin fra regjeringen
Regjeringens reviderte nasjonalbudsjett gjør lite for ungdom med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom i koronakrisen.
I går kom regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett, som primært er fokusert på å lappe sammen landet etter koronautbruddet. Ved første øyekast er det noe positivt å finne, men budsjettet er ikke noe å juble over for ungdom med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom.
Unge funksjonshemmede er særlig bekymret for at regjeringen ikke gjør mer for å dekke kommunenes økte utgifter og inntektsbortfall i koronakrisen.
– Dette er svært alvorlig. Vi frykter kommunene vil bli tvunget til å kutte i grunnleggende tjenester på kryss og tvers av Norge. Det kommer i så fall til å særlig ramme ungdom med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom, sier Leif-Ove Hansen, generalsekretær i Unge funksjonshemmede.
Lovende, men mangelfull skolepakke
Regjeringen foreslår også en egen tiltakspakke for sårbare barn og unge. Et av tiltakene i pakken er 170 millioner kroner til en tilskuddsordning for kommunene, fylkeskommunene og friskolene til å ta igjen tapt progresjon i skolen under koronautbruddet. Regjeringen tydeliggjør at elever med spesialundervisning skal særlig prioriteres, noe som har vært en viktig sak for Unge funksjonshemmede.
– Det er gledelig at regjeringen setter av midler til å særlig føle opp elever med spesialundervisning. Mange av disse elevene har opplevd at det spesialpedagogiske tilbudet har fullstendig sviktet i koronakrisen, sier Hansen.
Samtidig er tiltakspakken langt ifra tilstrekkelig. Unge funksjonshemmede og fire andre organisasjoner krevde i forrige uke en egen tiltakspakke for elever med tilretteleggingsbehov. Regjeringen bør følge denne opp for å sikre at opplæringsloven følges også i krisetid.
Trengs tiltak mot varig utenforskap
Regjeringen foreslår også å øke bevilgningen til NAV med 700 millioner kroner. Samtidig settes det ikke av flere midler til arbeidsmarkedstiltak. Unge funksjonshemmede mener oppfølging av ungdom og funksjonshemmede må være særlig prioritert i NAV i koronakrisen.
– Vi er oppriktig bekymret for at denne krisen kommer til å skyve dem som allerede står utenfor enda lengre bort fra arbeidslivet. Regjeringen må komme med tydeligere tiltak for å unngå et varig utenforskap blant ungdom med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom, sier Hansen.
Andre forslag i det reviderte budsjettet:
- 75 millioner kroner for å øke tilgjengelighet for helsestasjons- og skolehelsetjenesten
- Stønadsperioden for AAP-mottakere forlenges med seks måneder
- Økning på 48 millioner kroner til aktivitetshjelpemidler for voksne over 26 år
- Økning på 6 milliarder kroner i bevilgningen til de regionale helseforetakene
- Økning til bostøtte med 50 millioner kroner
- Økning på 4 millioner kroner til opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering
Mer informasjon om revidert nasjonalbudsjett 2020 finner du på denne lenken.