Underveis

Underveis: Episode 1

Du kan høre på den første episoden av Underveis ved å trykke på spilleren nedenfor.

Tegnspråktolket versjon av podkasten er også tilgjengelig – trykk her for å se den.

I den første episoden av Underveis møter vi 19 år gamle Nora som bor i Trondheim. Hun har den sjeldne diagnosen Neuromyelitis optica (NMO), en nevrologisk autoimmun sykdom som begrenser hvor mye hun kan bevege seg og se.

Nora har en Brukerstyrt Personlig Assistent (BPA) som hun intervjuer, ansetter og lærer opp samt setter arbeidsoppgaver for. Assistenten er et kjempe viktig hjelpemiddel i hverdagen hennes, men Nora får også en sterk mestringsfølelse av å være arbeidsleder.

I tillegg har Nora førerhunden Mikki som hjelper henne med å navigere, enten det er i byen eller på kirkegården hvor hun liker å gå på tur. Han markerer korsveier, benker, fortau og stolper slik at hun kan komme seg ut i nærområdet.

Sykdommen gjør at Nora ikke alltid kan være like aktiv som hun ønsker og hun har tatt en pause fra skolegangen. Men hun har klart å fortsette med hobbyer som å synge og spille piano og er spesielt interessert i å skrive bøker som hun får inspirasjon for på alle tider av døgnet!

Noras budskap er at ”å være funksjonshemmet er ikke noe farlig” og hun viser at man kan leve et fult liv, selv med kronisk eller sjelden sykdom.