
18. desember 2018 signerte partene i arbeidslivet ny IA-avtale for 2019–2022. Her skriver arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie under. Foto: Jan Richard Kjelstrup/ASD.
Ny IA-avtale dropper funksjonshemmede
– Denne avtalen gjør ingenting for unge med funksjonsnedsettelser, sier generalsekretær Synne Lerhol.
Partene i arbeidslivet ble i dag enige om en ny IA-avtale.
Avtalen om et inkluderende arbeidsliv har fått tittelen «Et arbeidsliv med plass for alle».
Men partene har slett ikke funnet plass til alle i den nye IA-avtalen.
Funksjonshemmede prioritert bort
Ett av målene i den forrige IA-avtalen var å øke sysselsettingen av personer med funksjonsnedsettelser. Dette målet ble ikke nådd.
Funksjonshemmedes organisasjoner har jobbet hardt for å få en plass ved bordet, for å finne løsninger på hvordan personer med funksjonsnedsettelser i større grad kan delta i arbeidslivet.
Det har vi ikke fått. I avtalen finnes det nå ikke lenger konkrete mål om å øke sysselsettingen for personer med funksjonsnedsettelser.
Trenger forpliktende mål
– Vi er svært skuffet over at funksjonshemmede er utestengt fra prosessen og prioritert bort i IA-avtalen. Personer med funksjonsnedsettelser er en stor minoritet, og mange møter store barrierer for å delta i arbeidslivet. Det er uforståelig for oss hvordan dette skal bidra til et mer inkluderende arbeidsliv, sier generalsekretær i Unge funksjonshemmede Synne Lerhol.
I den nye IA-avtalen vises det i stedet til regjeringens inkluderingsdugnad.
– Vi trenger forpliktende virkemidler og målsettinger, ikke bare godvilje og dugnadsånd, sier Lerhol.
Ikke en avtale for unge med funksjonsnedsettelser
I tillegg er partene enige om å hindre frafall fra arbeidslivet, men ikke om å øke rekrutteringen.
– Det betyr at man må få en fot innenfor arbeidslivet før en får tilgang på verktøykassen. For mange unge med funksjonsnedsettelser er det nettopp å komme inn i arbeidslivet som er terskelen. Denne IA-avtalen svikter unge med funksjonsnedsettelser, sier generalsekretæren.