Hopp til hovedinnhold

Alle kropper nyter

Linjer i ulike farger bølger seg over hverande og omkranser ordene "Alle kropper nyter".

Seksuell nytelse sitter i hodet, ikke mellom bena, og alle kropper nyter. Alle kropper nyter er en håndbok i seksuell nytelse.

Om alle kropper nyter

Seksuell nytelse er en viktig del av god seksuell helse, og er ofte knyttet til positive og respektfulle seksuelle forhold, og til lystbetonte og trygge seksuelle opplevelser.

 

Seksuell nytelse er likevel ganske tabubelagt å snakke om. Det er vanskelig å finne god informasjon om seksuell nytelse for de av oss med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer. Mange opplever også at helsepersonell og andre unngår å snakke med dem om disse temaene. I tillegg finnes det mange myter og antakelser om seksuell nytelse som ikke stemmer. Den første lærdommen du skal ta med deg fra denne håndboka er at myter og antakelser ikke er virkelighet. Seksuell nytelse betyr mange forskjellige ting for ulike mennesker. Og det er ingenting galt, flaut eller skamfullt med måten du opplever den seksuelle nytelsen din på.

 

Når det er sagt opplever mange at seksuell nytelse er vanskelig å oppnå eller kjenne på av og til. Unge funksjonshemmede har spurt unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer hva de opplever som utfordrende når det kommer til seksuell nytelse. Utfordringene som går igjen er fatigue, redusert sexlyst, negative tanker om seg selv, nedsatt bevegelighet og smerter. Dette er vanlige utfordringer som de aller fleste mennesker føler på i en eller annen grad på et eller annet tidspunkt i livet. Det kan være frustrerende når det varer over tid, og det er vanskelig å finne informasjon, hjelp eller løsninger.

 

Bla deg gjennom de ulike fanene her for informasjon om, og tips til hva du kan gjøre dersom du opplever at noen av disse utfordringene setter en stopper for den seksuelle nytelsen din. "Alle kropper nyter"-håndboken er generell, og både informasjonen og tipsene vil derfor være generelle. Det er ikke sikkert alle løsningene og tipsene passer for deg, men forhåpentligvis får du inspirasjon og ideer til å utforske kroppen din, og på den måten finne gode løsninger som passer akkurat deg.

Du kan også laste ned PDF av håndboka her

Visste du at?

  • 76% av unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer synes seksuell nytelse er veldig eller delvis vanskelig å føle på.
  • Fatigue, redusert sexlyst, negative følelser om egen kropp, smerter i underlivet og redusert muskelstyrke i underkroppen er hovedårsakene til at unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer opplever seksuell nytelse som utfordrende. 
  • Nærhet, trygghet, kommunikasjon, overskudd og fravær av skal om smerte er det flest trekker frem som viktig for god seksuell nytelse. 
  • 69% av unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer bruker alltid, eller av og til, hjelpemidler for seksuallivet når de har sex alene eller med partner(e).
  • Kun 9% har fått sine hjelpemidler til seksuallivet over Nav sin ordning "seksualtekniske hjelpemidler"
  • 69% kunne tenke seg et hjelpemiddel dersom de fikk mer informasjon om det.
  • hovedårsakene til å ikke bruke hjelpemidler til seksuallivet er at man ikke har fått informasjon om det, og at man ikke vet hva som finnes og som kan passe for egen kropp.
En mørk kvinne sitter i en elektrisk rullestol, hun er kraftig med store pupper og med signalrosa øredommer. På fanget hennes sitter en annen lys kvinne med spredte ben, hun har mørkt hår og røde lepper. De holder rundt hverandre og smiler. Den mørke kvinnen holder en fjernkontroll til et sexleketøy.

Seksuell nytelse?

Seksuell nytelse er i all hovedsak hjernens tolkning av signaler i en bestemt kontekst. Hvis hjernen tolker eller oppfatter signaler som seksuelle, gode, pirrende, spennende, behagelige, trygge eller deilige, gir hjernen videre beskjed til resten av kroppen om at «nå føler du på seksuell nytelse!». For eksempel kan det å bli kilt føles veldig behagelig, pirrende og deilig i en kontekst. Da gir hjernen kanskje beskjed til resten av kroppen om at «du føler på seksuell nytelse!». I en annen kontekst kan kiling føles helt fryktelig, og hjernen vil be kroppen om å komme seg vekk. Det er de samme signalene (kiling), men ulike kontekster. 

 

Hva som oppfattes som seksuelle signaler og hva som er «riktige» kontekster varierer veldig fra person til person. Signalene kan komme innenfra, for eksempel tankene eller fantasiene våre, eller de kan komme utenifra, for eksempel kyssing, føle hud mot hud, bli hvisket i øret, eller se noe vi synes er tiltrekkende. Noen får også seksuell nytelse av ting som ikke direkte er forbundet med seksualitet. I tillegg kan seksuell nytelse endre seg og påvirkes av det som skjer ellers i livet. For eksempel påvirkes seksuell nytelse av erfaringer, rollene vi har, stress, kontekstene vi befinner oss i, tankene våre om oss selv og andre individuelle forskjeller. 

 

En veldig utbredt myte når det gjelder seksuell nytelse er at det primært handler om kjønnsorganene. En annen utbredt myte er at seksuell nytelse og orgasme er det samme. Disse skal vi bryte ned nå.

Kjønnsorgan assosieres ofte med seksuell nytelse og orgasme fordi kjønnsorganene våre er spesielt sensitive for seksuelle signaler. Kort forklart er det både veldig mange nerver her, særlig i klitoris og penishodet. I tillegg har disse nervene en sterk direktekobling til den delen av hjernen som oppfatter signaler som seksuelle. Samtidig har kroppen et enormt potensial for nytelse. Vi har sanser som lukt, smak, hørsel, berøring og syn som alle er mottakelig for nytelse. Vi har tanker, minner og muligheten til å fantasere, noe som også kan gjøre at vi føler nytelse. Vi har også følelser som trygghet, tillit, intimitet, beundring og åpenhet for å nevne noen. Disse kan også gi oss mye nytelse. I tillegg har vi mange erogene soner. Erogene soner er områder på kroppen som er sensitive og ofte gir seksuell nytelse ved berøring. Det er individuelt hvor de erogene sonene er, men mange opplever lysken, innsiden av lårene, ørene, nakken, armhulene, føttene og rumpa som erogene soner. Mange opplever altså fantastisk seksuell nytelse og orgasme helt uten at kjønnsorganene har vært involvert i det hele tatt.

 

Vi vet blant annet at mange som mister følsomhet i kjønnsorganet kan oppleve at andre sanser blir forsterket og gir mer seksuell nytelse enn de tidligere gjorde. For eksempel kan man oppleve at det å se på andre eller seg selv ha sex, snakke-sex hvor partneren forteller hvordan det føles, eller lydene som kommer når man har sex gir fantastisk seksuell nytelse. 

 

Å kun nevne kjønnsorgan når vi snakker om seksuell nytelse er derfor veldig begrensende og litt for enkelt, for kroppen har et enormt nytelsespotensial! Til syvende og sist handler seksuell nytelse om hva vi oppfatter som deilige, behagelige og pirrende seksuelle signaler i rett kontekst.

Til tross for hva mange av oss har lært handler ikke orgasme primært om kjønnsorganene, og orgasme er heller ikke synonymt med seksuell nytelse.

 

Orgasmer er frigjøring av seksuell spenning, og den seksuelle spenningen bygges ikke bare opp i kjønnsorganene. For eksempel sier ikke mengde sæd fra penis eller styrken på muskelsammentrekningene i vulva noe om hvor sterk eller god orgasmen føltes. I tillegg er det ikke alltid en sammenheng mellom stimulering av kjønnsorgan og orgasme. Noen ganger har man sex med kjønnsorgan uten å få orgasme, andre ganger har man sex med kjønnsorganene og får orgasme. Man kan også få en orgasme ved å stimulere ørene, lårene, brystene, fantasien, ved å snakke med en partner, ved å gi en partner seksuell nytelse eller av noe helt annet.

 

Hvor god eller deilig orgasmen føles eller oppleves er avhengig av kontekst og hjernens tolkning av situasjonen. Noen orgasmer er fantastiske, andre er frustrerende, flaue, forvirrende og kanskje til og med skamfulle. Orgasmer er ikke alltid et mål på nytelse. For eksempel kan man oppleve å få en orgasme under trening eller i søvne. Noen opplever også å få orgasme under seksuelle overgrep. I disse tilfelle sier ikke orgasme nødvendigvis noe om nytelse. Noen ganger er det rett og slett bare kroppen som frigir seksuell spenning. Med andre ord, man kan få orgasmer både med og uten nytelse, og man kan oppleve seksuell nytelse uten å få orgasmer.

Kollage av skisser av peniser og vulvaer i ulike farger, ulike størrelser og ulikt utseende, mot en lys ferskenfarget bakgrunn.

Trenger du noen å snakke med?

Opplever du at utfordringer knyttet til smerte, fatigue, redusert sexlyst og negativt kroppsbilde vedvarer over tid, eller i stor grad ødelegger for din seksuelle nytelse er det viktig å oppsøke profesjonell hjelp. 

 

Det kan være lurt å henvende seg til helsepersonell du føler deg trygg på, eller oppsøke helsepersonell med kompetanse på de spesifikke temaene du er opptatt av eller opplever utfordringer med. På disse sidene kan du finne helsepersonell med kompetanse på de temaene du er opptatt av:

  • Finnensexolog.no
    • Her kan du se hva de ulike sexologene har spesiell kompetanse på. Se gjerne etter sexologer med kompetanse på de konkrete utfordringene du opplever, eller sexologer med kompetanse om kronisk sykdom eller funksjonsnedsettelse og seksualitet. 
  • Finnenpsykolog.no
    • Her kan du velge psykologer med kompetanse på tematikk som er relevant for deg. For eksempel psykologer med kompetanse om somatisk sykdom og psykisk helse, seksualitet og psykisk helse eller liknende. 
  • Vulva.no
    • Her kan du både lese mer selv om smerter i skjede og vulva, og finne ulike fagpersoner som har kompetanse på vulva- og skjedesmerter i nærområdet, deriblant vulvaklinikker, gynekologer, sexologer og fysioterapeuter med relevant kompetanse.

       

Det er dessverre ikke alle helsepersonell som tar opp temaet seksualitet, eller som er komfortable med å snakke om seksuell nytelse. Det er heller ikke alle leger og annet helsepersonell som kjenner til NAV sin ordning for «Seksualtekniske hjelpemidler», eller har kompetanse på hvilke produkter og hjelpemidler som kan egne seg for deg og kroppen din. Det kan derfor være lurt å ta med seg veilederen «Seksualtekniske hjelpemidler: hva skal jeg si?» og «Alle kropper nyter» i møtet med legen eller det helsepersonellet du oppsøker, slik at de kan lese seg opp.

Andre nyttige ressurser

Denne veilederen for helsepersonell svarer ut hvem som har rett på seksualtekniske hjelpemidler, hvem som har ansvar for å prate om dette, hvordan ordningen til NAV fungerer, og hvordan man kan prate om temaet. Du finner den her.

Les om unges erfaringer med seksualitet og funksjonsevne i rapporten Sex som funker her. 

Les om NAV og deres ordning for seksualtekniske hjelpemidler her

Medvind assistanse har skrevet håndboken "Seksualitet for alle: en håndbok for deg med et assistansebehov". Les den her

Emily Nagoski sin bok om kvinners seksualitet fra 2021 passer godt for deg som ønsker å lære mer om hva som påvirker vår seksuelle nytelse, hvordan nytelse og sexlyst fungerer, og hvordan vi kan øke vår seksuelle nytelse. Boken finnes hos de fleste bokhandlere. 

Kreftomsorg Rogaland har utarbeidet et hefte med historier fra personer og pårørende som har blitt berørt av kreft. I heftet deres hører vi om vanlige utfordringer, og lønsinger parene har kommet frem til. Du kan lese heftet her

En stor takk til alle som har bidratt i arbeidet med denne håndboken. 

Takk til alle som har svart på spørreundersøkelsen vår om seksualtekniske hjelpemidler og seksuell nytelse. Takk til referansegruppen som har bidratt med uvurderlig god kunnskap, erfaringer og kompetanse. Takk til Kondomeriet, Quintet og Ossimellom som har bidratt med informasjon om og en oversikt over produkter og hjelpemidler som er tilgjengelig. 

 

Foto av hjelpemidler og sexleketøy er tatt hos Ossimellom.

 

Illustratøren for dette prosjektet er Adele Kühle-Hansen. 

Har du spørsmål?