Intervju med Julia
Julia Døhlen Edin er 33 år og bor i Blaker i Sørum kommune. I dag jobber hun som både kulturjournalist, kokebokforfatter og designer. I 2015 kom hennes første kokebok ut, lavFODMAP – Magevennlig mat, og i januar 2017 kommer hennes nye bok, Magevennlig bakst, ut. I tillegg blogger hun på magevennligmat.no. Hun er medlem i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) og Norsk Cøliakiforening (NCF), og skriver i dag for GlutenFRI som er medlemsbladet til NCF. I 2010/2011 fikk hun støtte fra NAV til ta ett år med nettstudier.
Julia jobber, men har også et vedtak på arbeidsavklaringspenger slik at hun kan «ta pauser» i dårlige perioder eller ikke jobbe for hardt og dermed bli syk igjen. Hun jobber hjemmefra, men bytter for tiden også mellom å jobbe og å være i mammapermisjon. Hun forteller at det ikke alltid er like lett å ha normal arbeidstid som syk eller som småbarnsmor. Som selvstendig næringsdrivende kan hun styre arbeidsdagen helt selv, og har dermed mulighet for å jobbe mye noen dager og litt mindre andre dager. Hun har også mulighet til å kan jobbe på kvelden om hun er syk, har legeavtaler, eller vil følge opp sønnen sin på dagtid.
"Året med nettstudier som jeg fikk av NAV har vært en veldig god investering for meg. I dag kan jeg kombinere frilansarbeid innen både tekst og design, med en sykdom som svinger veldig."
Julia Døhlen Edin
Hvorfor fikk du støtte til å ta utdanning gjennom NAV?
Jeg har sykdommen Crohns og var i perioden ganske syk. Jeg ønsket i utgangspunktet å bygge videre på min bachelor i industridesign med en master, men da Lånekassen ikke lenger gav meg stipend og NAV mente det var for få jobber innen design, måtte jeg tenke alternativt.
Jeg har alltid likt å skrive, men synes ikke jeg hadde nok selvtillit på at det jeg skrev var bra nok, eller at jeg kunne nok om de ulike sjangerne. Jeg overbeviste NAV om at jeg med kulturjournalistikk kunne kombinere tekst og design til flere jobber, og at jeg kunne få flere jobber som frilanser, og dermed tilpasse arbeidssituasjonen min etter helsa. Jeg fikk innvilget ett år med nettstudier i kulturjournalistikk hos NKS/Høgskolen i Oslo og Akershus for å bygge på bachelorgraden min i industridesign. Med kompetansen til å formidle tekst og design sammen, åpnet det også opp for flere jobber som prosjektleder eller innholdsprodusent.
Hva har det betydd for deg å motta støtte fra NAV til utdanning?
– Kort sagt kan man si at det ene året med nettstudier som jeg fikk av NAV har vært en veldig god investering for meg. I dag kan jeg kombinere frilansarbeid innen både tekst og design, med en sykdom som svinger veldig. De siste årene har helsen min vært bedre enn på lenge, og jeg tror dette har direkte sammenheng med at jeg har funnet en arbeidssituasjon som fungerer for meg. Å ha hjemmekontor og å kunne jobbe i eget tempo, med prosjekter jeg virkelig brenner for tror jeg har en stor effekt på min helse.
Hvordan var studietiden din?
Jeg er en ekte nerd og synes det var veldig gøy å studere. Dette studiet var nettbasert, men vi hadde også kollokvier og chattet med medstudenter og veiledere online. Det passet meg svært godt, da jeg kunne sitte hjemme, løpe på do om jeg var dårlig eller ligge med macen på magen i senga om jeg hadde feber. Over nett var det ingen som så at jeg var syk, og i stedet for å måtte si «beklager jeg er syk og kan ikke komme» fikk jeg vært med. Det var månedlige innleveringer av både oppgaver og tekster, så det var ganske mye jobb. Ved siden av at jeg hadde en deltidsjobb som designer, men jeg ble oppslukt i temaene og likte å utfordre meg selv.
Hvor tror du at du ville vært om du ikke fikk støtte til å ta utdanning?
– Jeg er redd jeg ville vært ansatt i et designbyrå med høyt arbeidspress og store arbeidsmengder, noe som ville gjort meg så syk at jeg sannsynligvis ville vært sykemeldt eller ufør i perioder. For meg er den store forskjellen å få jobbe fleksibelt og hjemmefra det som gjør at jeg blir stabil over lengre tid.