Hopp til hovedinnhold

Funkiskonvensjonen

Hva er greia med Funkiskonvensjonen?

Funkiskonvensjonen er en forenklet kortversjon av FN konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter, omskrevet av Unge funksjonshemmede. Funkiskonvensjonen er en avtale mellom FN og Norge som skal sikre at funkiser får de samme menneskerettighetene som alle andre. Avtalen skal følges opp av dem som bestemmer i landet. I Norge er det regjeringen som er ansvarlig for dette.

En hånd holder åtte eksemplarer av Funkiskonvensjonen på fire forskjellige språk: bokmål, nynorsk, engelsk og nordsamisk. Funkiskonvensjonen er brettet sammen til en liten versjon på størrelsen av et bankkort. I bakgrunnen henger en utbrettet versjon av Funkiskonvensjonen med 10 ulike artikler i forskjellige figurer og farger.
En rotete bunke med plakater av Funkiskonvensjonen ligger oppå hverandre. Plakatene er brettet sammen til en liten versjon, på størrelsen av et bankkort. På plakatene står det Funkiskonvensjonen og de ulike språkversjonene de er på: bokmål, nynorsk, engelsk og nordsamisk. På plakatene står det UngFunk is store bokstaver med en illustrasjonen av en ung kvinne som sitter på et par bøker med en pc i fanget. Kvinnen har mørk hud, bruker blå hijab og har på gjennomsiktige briller og rosa sko. Det kommer lyd fra pcen som illustrer at tekst blir lest opp av et opplesningsverkstøy. Ved siden av henne sitter en glad førerhund med en bok på hodet.

Hvorfor trenger vi funkiskonvensjonen?  

Alle mennesker skal være beskyttet av FNs Verdenserklæring om menneskerettigheter. Samtidig er det noen grupper i samfunnet som er særlig utsatt for brudd på sine menneskerettigheter. Dette gjelder barn, kvinner, etniske minoriteter og funkiser. Derfor har FN laget egne konvensjoner for å sikre at alle grupper får oppfylt sine menneskerettigheter. Funkiskonvensjonen er én av disse konvensjonene. 

 

Grunnen til at Funkiskonvensjonen ble laget er fordi de andre menneskerettighetskonvensjonene vi har ikke klarte å sikre at menneskerettighetene ble oppfylt for funkiser. Funkiskonvensjonen forklarer hvordan menneskerettighetene til funkiser skal realiseres og hvilket ansvar de som bestemmer i landet har for å sikre dette. Funkiskonvensjonen forklarer hva like rettigheter for funkiser betyr i praksis og hvordan rettighetene skal sikres. Sagt på en annen måte, hvis funkiser får sine menneskerettigheter brutt kan Funkiskonvensjonen hjelpe til med å forklare de som bestemmer i landet hva som skal til for å sikre at alle, også funkiser, får sine menneskerettigheter oppfylt.   

Lurer du på noe om Funkiskonvensjonen? Ta kontakt her!