Hopp til hovedinnhold
Likestilling

Skeive funkiser

Hvordan er det å være skeiv og funkis i dag?

Hva gjør deg glad? Hva gjør deg stolt? Hva kan være vanskelig? Vi har snakket med unge om hvordan det er å være skeiv og funkis. Basert på anonyme innsendte historier og intervjuer har vi samlet unges opplevelser, tanker og refleksjoner. Et utvalg beskrivelser og sitater er illustrert og malt av kunstner Marie Botilsrud Skibenes.

 

 

Hvordan har du sex, egentlig? Som funkis har jeg opplevd å få spørsmål om jeg egentlig kan ha sex. Ofte er det invanderende og kjipt. Men en gang jeg var på byen traff jeg en jente jeg likte og vi snakket og flørta hele kvelden. I løpet av samtalen spurte hun meg - hvordan har du sex, egentlig? Jeg ga det et øyeblikk før jeg spurte henne tilbake -lyst til å finne det ut?

Man må selvfølgelig se an personen, situasjonen, og at det føles riktig. For meg ble det en gøy opplevelse som funka dritbra.

Ung Funk bilde1
To kvinner har sex på et HC-toalett. De er midt i bildet. Den ene kvinnen har hvit hud og rødt hår og sitter i en elektrisk rullestol som står litt på skrå. Buksene hennes er dratt ned til anklene og kjønnet eksponert. Hun har på seg en rosa magetopp. Den andre kvinnen har mørk hud og lyst hår, hun har på seg et kort gult skjørt og grønn t-skjorte som er dratt opp over brystene. Hun står tett inntil kvinnen med bena litt spredt mens de tar på hverandres kjønnsorgan. Bak til høyre ser vi toalettet. Veggene består av sorte fliser, mens gulv og tak er mørkt lilla. Til venstre i bildet ser vi en vask og et speil. Vasken er skrudd på for fullt og vannet spruter ut.
Ung Funk bilde4
En transmann viser tegnene for "jeg elsker deg" på norsk tegnspråk. Han har hvit hud, mørkt bølgete hår og en liten bart. Han smiler. Vi ser han fra livet og opp. Han står i bar overkropp mot rød bakgrunn. På brystet har han to vertikale arr.

Jeg er med i en liten gruppe i sosiale medier som består av andre funkiser som også er skeive, ikke-binære og trans. I gruppa deler vi sexy bilder og situasjoner og gir masse hype til hverandre. Det er det mest validerende og positive stedet, og for meg en av de beste måtene og leve ut seksualitet min helt fritt og på egne premisser. 

Ung Funk bilde2
En person tar bilde av seg selv hjemme i speilet på badet. Baderommet har turkise vegger og blått gulv. Hen har på seg en binder (kompresjonstopp) på overkroppen og er naken nedentil. Kjønnshårene synes så vidt mens vasken i forgrunn skjuler resten av underkroppen. Hen holder telefonen foran seg for å ta bilde. Med den andre armen tar personen seg lett i håret. Bak i rommet ser vi et par krykker lent mot veggen, en dusjforheng og en rullestol. På vasken står det flere fargerike flasker med såpe.

Jeg opplever ofte å ikke bli trodd når jeg sier at jeg er både skeiv og funkis. Det virker som folk liksom synes det holder med én ting og jeg må ofte forklare gang på gang, spesielt i forhold til sykdommen min. Det kan være spesielt vanskelig å bli trodd fordi jeg lever med en usynlig diagnose og det virker som om  mange glemmer at jeg må ta hensyn andre ikke må ta.

Ung Funk bilde6
Portrett av en person sett forfra, skuldre og ansikt mot rosa bakgrunn. Hen har hvit hud, er androgyn med smale øyne og sort glatt hår. Hen har en rød genser med prideflaggets farger i den runde kragen rundt halsen. Hen ser betenkt ut og kikker til siden mot høyre. Rundt hodet ser vi mange svirrende blå kruseduller.

Å utforske BDSM har vært en positiv opplevelse fordi det handler så mye om å sette grenser og skape klare rammer for å utforske kroppen og seksualitet. Det er noe jeg tidligere har savnet fordi jeg har vært og er mye avhengig av hjelp og assistanse til ulike ting i livet. Jeg har vært mye på sykehus hvor man blir behandlet veldig medisinsk og av og til har jeg følt at jeg ikke kan bestemme over meg selv og min egen kropp. Å selv kunne sette noen grenser og ta kontroll over hva som skal skje med kroppen min har vært befriende.

Ung Funk bilde5
To kvinner i en seng. Rommet har en gul vegg og senga er blå med turkist sengetøy. De har lys brun hud og mørkt hår og er iført sort og rosa undertøy. Den ene kvinnen som sitter på knærne mellom beina på det andre kvinnen har på seg en harness. Kvinnen fremfor henne lener seg bakover. Rundt halsen har hun en choker med en lenke som den sittende kvinnen holder i. De smiler til hverandre. Ved siden av dem ligger et tau.

Det viktigste er å oppleve trygghet med kjæresten min, og å kunne stole på at den personen er der for meg. Det er det viktigste i alle forhold, tror jeg. Kjæresten min vet ikke hvordan det er å leve med en funksjonsnedsettelse, men å bli lyttet til og respektert er det som betyr mest.

Ung Funk bilde3
To menn sover sammen i en dobbeltseng. Perspektiv ovenfra. Mannen til venstre har hvit hud, mørkt halvlangt hår, mens mannen til høyre har lys brun hun og rødlig kort hår Han ligger på ryggen og har en maske over ansiktet som er koblet til en biPAP-maskin (pustemaskin) som står på nattbordet ved siden av. På overkroppen har han flere små tatoveringer. De ligger omslynget av to grønne dyner. Mannen til venstre ligger i fosterstilling vendt mot venstre og holder lett ved den andre mannens arm. Dyna hans er krøllet mellom beina slik at underlivet delvis er eksponert.