Hopp til hovedinnhold
Politikk

Statsbudsjett: Lite bevilgning til universell utforming

Statsbudsjettet for 2025 har ingen store overraskelser og få gledelige nyheter.

Stortinget fra siden på kveldstid. Det lyser gult i vinduene i kontrast til den mørkeblå klare himmelen. Foto.

 

Unge funksjonshemmede har sett på forslaget til statsbudsjett 2025 og har spesielt bemerket oss det følgende. 

 

Egenandelsfritak i psykisk helsevern tom 25 år

Det er foreslått at de under 26 år får fritak fra egenandel i psykisk helsevern. Dette synes vi er et veldig godt tiltak! 

 

 

Veikart universelt utformet nærskole 2030 nevnes ikke

Regjeringen svikter på en av de grunnleggende arenaene for inkludering: skolen. I Hurdalsplattformen lovet regjeringen blant annet at alle skoler skal være universelt utformet i 2030. Vi ser likevel ikke noe til Veikart universelt utformet nærskole 2030 i forslaget til statsbudsjett. Det er vanskelig å forstå hvordan regjeringen har tenkt å nå målet om en universelt utformet nærskole for alle når det fortsatt ikke settes av penger til det. 

 

 

Ingen økt bevilgning til UU-tilsynet

Tilsynet for universell utforming av IKT får 19,8 millioner kroner, sammenlignet med 19,1 millioner i forrige budsjett. Dette er en prisjustering og ikke en reell økning. Det til tross for at tallet på spørsmål til tilsynet har økt med 472% fra 2021 til 2023. 

 

 

Felles pott til barne- og ungdomsparaplyene er for liten

Det er bra at det bevilges penger til barne- og ungdomsparaplyene, men potten som deles mellom LNU, Ungdom og fritid og Unge funksjonshemmede økes kun med 0,5 millioner kr fra i fjor. Unge funksjonshemmede har tidligere spilt inn at vi ønsker at denne potten økes med 10 millioner, og at fordelingen mellom paraplyene skal revideres. 

 

 

Fortsatt ingen økt bevilgning til aktivitetshjelpemidler

Potten, som i 2024 gikk tom i januar, er kun justert for prisøkning. Vi forventer at også potten for 2025 vil gå tom altfor tidlig når det ikke bevilges mer. 

 

 

Unge funksjonshemmede følger opp disse og flere punkter i høringene til statsbudsjett i tiden framover.