En gruppe publikummere sitter på stoler og lytter til en paneldebatt på en scene. Der står også en tegnspråktolk. I tillegg er det et foto av et par i omfavnelse til venstre for scenen. Foto.

På Arendalsuka 2017 spurte vi hvem som skal snakke med ungdom om sex. Bilde fra fotoutstillingen Jeg elsker var også med på debatten. Foto: Tora Hope

Utdanning og seksualitet på Arendalsuka 2017

Under Arendalsuka satte vi utdanning og seksualitet på agendaen. Her finner du video fra debattene.

Publisert 20. august 2017

Skrevet av Unge funksjonshemmede

I august 2017 gikk Arendalsuka av stabelen. Uka samlet nasjonale aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv til debattet og utforming av politikk for nåtid og framtid.

I år inviterte Unge funksjonshemmede til to debatter.

Hvordan skape en skole som hindrer utenforskap?

For personer med funksjonsnedsettelser eller kroniske sykdommer, er utdanning enda viktigere for å komme i jobb enn for andre grupper.

Likevel opplever mange unge med en kronisk sykdom eller funksjonsnedsettelse å ikke få god og tilpasset tilrettelegging på videregående skole. 1 av 4 unge dropper ut av videregående skole. For unge med kronisk sykdom eller en funksjonsnedsettelse er tallet enda høyere. En mer inkluderende skole vil føre til at flere fullfører videregående skole og at færre unge faller utenfor.

Tirsdag 15. august fulgte vi opp den store skoledebatten i hovedprogrammet med vår egen skoledebatt på No 9 Kaffe & Platebar: «Skole-nach: Hvordan skape en skole som hindrer utenforskap?».

Der samla vi politikere, lærere og representanter for unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer for å diskutere hvordan vi kan skape en skole der alle får utnyttet sitt potensiale.

Debatten ble streamet via Facebook Live. Følg denne linken for å se film fra skolenach i Arendal.

Med:

  • Barneombud Anne Lindboe
  • Stortingspolitiker Marianne Aasen (Ap)
  • Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Magnus Thue (H)
  • Nestleder  i Utdanningsforbundet Terje Skyvulstad
  • Likestillings- og diskrimineringsombudet  v/ Kristel Jüriloo  (prosjektleder for universell utforming i skolen
  • Styreleder i Unge funksjonshemmede Camilla Lyngen

Seminar om seksualitet

Unge med funksjonsnedsettelser har behov for tilpasset informasjon om seksuell helse, men opplever at deres seksualitet er et ikke-tema.

Torsdag 17. august inviterte vi til seminar og debatt om seksuell helse på No 9 Kaffe & Platebar, med tittelen «Hvem skal snakke med ungdom om sex?».

Seminaret ble tolket til norsk tegnspråk og streamet via Facebook Live. Se film fra «Hvem skal snakke med ungdom om sex?».

Her la vi fram foreløpige funn fra vårt prosjekt om seksuell helse blant unge med funksjonsnedsettelser.

Deretter ble det debatt om et av våre mest grunnleggende behov: Alle har en seksualitet, men hva gjør det med et menneske når et så viktig aspekt ved livet blir oversett?

Vi inviterte fagpersoner og brukere til å drøfte hvilke kunnskapshull som må tettes og hvordan fagmiljøene kan ta seksualitet på alvor.

Med:

  • Introduksjon v/ generalsekretær i Unge Funksjonshemmede Synne Lerhol
  • Presentasjon av prosjektet Sex som Funker v/ prosjektleder Anette Remme
  • Paneldebatt med:
    • Gerd Hilde Lunde, Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA)
    • Jorunn Olsen, Landsgruppen av Helsesøstre (LaH NSF)
    • Liv Mari Brandt, Barnesykepleierforbundet
    • Arne Backer Grønningsæter, forfatter av Fafo-rapporten «Usynlig og selvlysende»