Prosjektlogo: Nicholas Wilkinson

Til maktens korridorer

Mann foran Stortinget

Foto: Maya Økland

Nicholas Wilkinson

Etter alvorlig sykdom måtte Nicholas Wilkinson (33) lære å gå og snakke på nytt. Det gjorde ham til en dyktigere stortingspolitiker.

I 2018 fikk Nicholas sepsis (blodforgiftning). Som følge fikk han språkforstyrrelser, også kalt afasi og måtte lære flere funksjoner på nytt. Året etter var han likevel tilbake i jobben som stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson for SV.

Hans politiske engasjement startet allerede i 2005 da han forsto at han var homofil. På dette tidspunktet var det ulovlig for homofile å gifte seg, og det ville han ha en endring på. I tillegg hadde han et brennende engasjement for klimaet. Å bestemme seg for hvilket parti han tilhørte ble herfra en enkel prosess.

Jeg forsto fort at SV var det partiet som ville jobbe mest for mine viktigste saker, som klima og ny ekteskapslov. Nå er jeg så heldig å være gift med mannen min Sebastian, og har fått jobbe med miljø- og klimasaker i politikken, samt mange andre saker som handler om folks rettigheter.

Like rettigheter og rettferdig helsetilbud var saker som engasjerte Nicholas lenge før han selv ble syk. Men å selv bli pasient og være avhengig av hjelp fra andre, ga ny innsikt om sykdom, helsevesenet, og veien frem for å bli bedre.

Jeg synes det var så urettferdig at jeg måtte bli syk, og var skuffa over alt jeg mistet. Men, etter en stund forsto jeg også hvor mye jeg har lært. Den kunnskapen jeg fikk gjennom sykdom er svært verdifull i arbeidet som politiker. Når jeg fikk til å endre fokus begynte jeg også å se livet på en annen måte. Jeg er heldig som lever, og ser på hver dag som en bonusdag.

Tilrettelegging på Stortinget

Som folkevalgt var det lettere for Nicholas å komme tilbake i arbeid enn det kan være for mange andre: Han visste at plassen på stortinget var der ut perioden 2021, og det var en trygghet å vite at han kunne komme tilbake når han selv var klar. Dermed kunne han disponere den første tiden til å trene og øve på det som var viktigst: språk og gangfunksjon.

Jeg har fortsatt problemer med språket, selv om det er mye bedre. Jeg er i 100% jobb samtidig som jeg er i rehabilitering. Det er hardt, men også veldig morsomt.

Den første tiden var han likevel redd for å si og skrive feil. Språket kunne skape misforståelser og han fikk erfare at det han sa kom feil ut i møte med andre. Derfor fikk han hjelp fra Stortinget. En sekretær sjekket at språket hans var forståelig og riktig.

Jeg fikk veldig god hjelp på Stortinget, men jeg vet også at mange ikke har fått like god hjelp som jeg fikk.

CRPD inn i norsk lov

Å ta CRPD inn i norsk lov er noe av det viktigste vi kan gjøre nå. Slik kan alle få den hjelpen de har behov for sier Nicholas. At samfunnet blir mer tilgjengelig er bra for alle, ikke bare for de som sitter i rullestol. Vi har en aldrende befolkning, mange har vonde knær og andre plager, da trenger vi et åpent samfunn med rom for all variasjon. Kultur-og holdningsendring er like viktig, forsetter han.

Mennesker med afasi, som meg, kan bli sett på som dumme fordi vi ikke kan snakke ordentlig. Det er en fordom som ikke stemmer.

Stolt av åpenheten

Nicholas er takknemlig og glad over tiden som folkevalgt for Akershus SV og tror velgerne er enige i at han har skjøttet sitt verv godt. Selv er han ekstra stolt av at han har vært åpen om sykdommen.

Jeg er stolt over å være åpen om min funksjonsnedsettelse. Erfaringen min har gitt meg bedre forståelse for møte mellom samfunn og sykdom og prosesser som kan oppstå her. Det er en styrke for politikken.

Til funkisungdom som vurderer å engasjere seg i politikken har han et klart budskap: Bli med! Det er morsomt, du lærer mye og får nye venner. Velg det partiet som du er mest enig i for det er umulig å være enig på alle punkt. Jeg er jo ikke enig med SV i alt, men følger programmet, selvfølgelig!

Poenget er, du kan jobbe med de tingene som er viktig for deg, og du kan bedre livene til andre. Det er den beste medisinen for et godt liv synes jeg: å vite at du har hjulpet andre.

Bilder av Nicholas

Trykk på bildene for å se større versjoner.

Mann smiler foran Stortinget   Mann på Stortinget. Foto: Maya Økland  Mann i stortingssalen