Vi markerer 40-års jubileum!

En invitasjon til MS-forbundet

En invitasjon til MS-forbundet sendt i 1979.

Arkivet

Se hva vi fant i Unge funksjonshemmedes arkiv!

Mens vi gravde frem innhold til å bruke i jubileumsfilmen kom vi over en del gamle artikler, brosjyrer og andre dokumenter. Noen av dem er med i filmen, men det var langt mer som vi ikke fikk tatt med! Du kan lese mer om dem under. Obs! Trykk på bildet for å åpne en større versjon i et nytt vindu.

 

Unge funksjonshemmedes historie begynner i 1979 da FFO inviterte til en Ungdomskonferanse i Larvik. Det var Truls Ihlen Tønsberg (NORILCO) som ofte sto for kommunikasjon med medlemsorganisasjonene, som i invitasjonen under til MS-forbundet. Trykk her for å se en større versjon.

En invitasjon til MS-forbundet

En invitasjon til MS-forbundet sendt i 1979.

 

På Ungdomskonferansen kom det et forslag til vedtak om at en ungdomsorganisasjon skulle opprettes ved navn Unge Funksjonshemmedes Organisasjon (UFO). Les hele forslaget her.

Forslag om vedtak ved FFOs Ungdomskonferanse i 1979

På FFOs Ungdomskonferanse kom det et forslag om å opprette en ny ungdomsorganisasjon.

 

Ungdomsorganisasjonen FFOU ble endelig fastsatt ved FFOs Ungdomskonferanse 21. – 23. november 1980. Les referat fra samlingen i denne lenken.

Skjermbilde av rapporten fra det første møtet hvor FFOU ble vedtatt

FFOU ble stiftet ved Ungdomskonferansen 21. november 1980.

Styreleder Arnt Aas sendte ut en pressemelding om det nye samarbeidsorganet som hadde blitt opprettet. Les hele pressemeldingen her.

FFOUs første pressemelding

FFOU ble offisielt presentert eksternt i en pressemelding.

 

Styret for 1980 og 1981 hadde samme sammensetting av ivrige frivillige, bortsett fra én forskjell; i 1981 hadde styremedlem Karen Onshuus også vært ansatt som ungdomssekretær! For å se et større bilde av Ungdomsstyret trykk her.

Styremedlemmene var de samme i 1980 og 1981.

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon Ungdom (FFOU) utarbeidet et bredt sosialpolitisk program i 1981. Les hele programmet i denne lenken.

I 1981 ble FFOUs første sosialpolitisk program vedtatt.

Opp over årene har styremedlemmer og ansatte i sekretariatet vært på mange spennende turer i utlandet, både til Norden, Europa og Sør-Amerika. Allerede i 1981 ble FFOU representerte av Knut Tønsberg ved Disabled Peoples’ International sitt stiftelsesmøte i Singapore. Bildet av han under med en slange om halsen er også å finne i Felles Forum, FFOs informasjons- og debattorgan som Knut skrev et reisebrev for. Les hele her.

En mann I dress har en slange om halsen.

Knut Tønsberg representerte FFOU ved stiftelsesmøte av Disabled Peoples’ International i Singapore i 1981. Foto: K. Tønsberg.

Det var mange engasjerte unge funksjonshemmede som var med i styret til FFOU og som deltok på FFOs Ungdomskonferanse. Under er et bilde fra en av de tidligste samlingen, tatt av Knut Tønsberg. Trykk her for å se en stor versjon.

Det var mange engasjerte unge funksjonshemmede på FFOs årlige samling. Foto tatt av Knut Tønsberg.

I 1986 utarbeidet organisasjonen en mini brosjyre med «offentlige kontor og institusjoner, andre ungdomsorganisasjoner etc» som målgruppen. Se hele brosjyren på denne lenken.

FFOUs informasjonsbrosjyre fra 1986

I 1986 utga FFOU en informasjonsbrosjyre om organisasjonen og deres arbeid.

Vi har ikke så mye å vise fra 90-tallet, men om noen skulle ha et bilde eller to liggende hjemme så send de gjerne inn! Da hopper vi frem til 2000-tallet:

I 2003 var FFOU representantene Kjersti Grøtting og Thyra Kirknes på den Dominikanske Republikk for å jobbe med prosjektet «Ungdom hjelper Ungdom». Det ble opprettet i samarbeid med to organisasjoner som jobbet med å forbedre forholdene for funksjonshemmede, men som manglet noe lignende rettet mot ungdom. Året etter kom Ana og Lemnis på utveksling til Norge gjennom Fredskorspet. Her fikk de deltatt på seminarer, trening og konferanser som ga dem innsikt til hvordan en ungdomsorganisasjon fungerer. Trykk her for å lese hele artikkelen.

Artikkel om en utveksling med den Dominikanske Republikk

Artikkel om en utveksling med den Dominikanske Republikk

 

I 2004 var det på tide å lage en ny informasjonsbrosjyre. Denne gangen var den bare på tre sider og vi hadde gått digitalt med egen nettside og e-post. Vi hadde på den tiden 16 medlemsorganisasjoner – de fleste er fortsatt med i paraplyen, men hvis du kikker nærmere så kan du se at noen av navnene har endret seg litt!

En liste over medlemsorganisasjonen i 2004

En liste over medlemsorganisasjonen i 2004

 

I 2006 begynte vi Unge tanker serien av filmer og den første hadde fokus på kjærlighet. Her fikk vi møte fire unge funksjonshemmede som lever med ulike kroniske diganoser. Den er lengre enn de fleste av filmene våre, men vel verdt å få med seg over på YouTube kanalen vår!

En ung kvinne og mann kliner i skogen

Stillbilde fra filmen Unge tanker…om kjærlighet

 

I 2006 prøvde vi oss på en litt annen formidlingsstil  i form av fire tegneserier. De hadde fokus på hvordan det er å leve med diabetes, hjertefeil, lesevansker og å bruke rullestol. Tegneseriene hjalp med å ufarliggjøre diagnosene blant unge funksjonshemmede som ofte er i en sårbar alder og ga tips som kunne komme mange andre funkiser til gode!

En tegnesier som viser en ung kvinne som får diagnosen Diabetes

En av tegneseriene våre fra 2006 som handlet om ulike diagnoser. I dette tilfellet er det diabetes.

 

I 2007 foreslo Ungdomsgruppen i Kreftforeningen (nå Ung Kreft) at paraplyen byttet navn til Unge funksjonshemmede. Én av begrunnelsen var at det var et enkelt og greit navn som raskt beskriver formålet til organisasjonen, i motsetnign til FFOU som måtte forklares. Styret vedtok samme år å bytte navn og da hadde vi så og si gått full sirkel tilbake til original forslaget fra 1979 som var Unge funksjonshemmedes organisasjon.

Sak fra generalforsamlingen i 2007 med forslag om navnebytte

Forslag til navnebytte 2007

 

Med nytt navn kom ny logo som blant annet ble brukt på nyhetsbrevene våre. Tidligere ble de postet ut, men vi gikk etter hvert digitalt. Her ser dere hvordan logoen har endret seg over årene frem til nådagens nyhetsbrev.

Logo til FFOUs og Unge funksjonshemmedes nyhetsbrev fra oppover årene

Logo til FFOUs og Unge funksjonshemmedes nyhetsbrev fra oppover årene

 

Som nyhetsbrevet hintet om så gikk Unge funksjonshemmede i en mer digital retning på 2010-tallet og dette inkluderte etterhvert også sosiale medier. I 2011 opprettet vi en Facebookside som selfølgelig måtte bli markert på informasjonsbrosjyren vår! Vi var forresten litt tidligere ute på Twitter i 2010 og debuterte på Instagram i 2014.

Kontaktinformasjon på en brosjyre fra 2011

Vi begynte å promotere Facebooksiden vår i 2011.