En jente står utenfor fritidsparken

Foto: Redd Barna. En jente står utenfor fritidsparken. Ved siden av står det "Krev en fritid uten fordommer for barn med funksjonsnedsettelse"

Redd Barnas kampanje #FritidUtenFordommer

Fordommer og mangel på kunnskap stenger barn med nedsatt funksjonsevne ute fra fritidsaktiviteter.

Barnekonvensjonen sier at alle barn har rett til lek og fritid. Likevel får ikke alle barn i Norge delta på fritidsaktiviteter. De møter på synlige og usynlige barrierer.

Derfor lanserte Redd Barna kampanjen #FritidUtenFordommer i mai 2021 om hvordan fordommer og mangel på kunnskap stenger barn med nedsatt funksjonsevne ute fra fritiden, og hva vi sammen kan gjøre for å endre dette. Dette er en del av Redd Barnas nasjonale arbeid for barns rett til lek og fritid.

Ny rapport lansert

Som del av kampanjen snakket de med 30 unge med funksjonsnedsettelser om deres tilgang til fritidsaktiviteter. Felles for alle er fordommer de har opplevd fra voksne. Disse fordommene gjør at de skammer seg, at de føler seg i veien, og at de føler at de ikke passer inn. Historiene er samlet i Redd Barnas nye rapport «Fritid for ALLE – uten fordommer». På side 26 i rapporten finner du også Unge funksjonshemmedes visjon for likestilling på fritidsarenaer, skrevet av rådgiver Maja Lie Opdahl.

Filmer om fordommer

Redd Barna lanserte også tre kortfilmer laget av den prisbelønte filmregissøren Mari Storstein. De tre filmene “Dansetimen”, “Skidagen” og “Skoleballet” er alle basert på ekte historier Redd Barna har fått høre fra ungdommer med funksjonsnedsettelse.

Synstolket versjon av filmene blir tilgjengelig på nettsiden deres etterhvert som de slippes.

Signer Redd Barnas opprop

Redd Barna har også opprettet en underskriftskampanje rettet mot kultur- og likestillingsminister Abid Raja. Fordommer og mangel på kunnskap stenger barn med funksjonsnedsettelser ute fra fritidsaktiviteter. Bli med og krev en #FritidUtenFordommer for alle barn ved å skrive under oppropet.

Opptak fra arrangement

I løpet av den første uken i mai hold Redd Barna en rekke arrangement rundt i landet – trykk på lenken under for å se opptak: