Mann smiler til kamera. Foto.

I vår kan du bli bedre kjent med styret i Unge funksjonshemmede. Denne uken forteller Nikolai Raabye Haugen om hvorfor han er styremedlem i Unge funksjonshemmede.

Nikolai brenner for likestilling

– Å være engasjert i Unge funksjonshemmede er det beste jeg kan gjøre, sier styremedlem Nikolai Raabye Haugen. I vår kan du bli bedre kjent med styret vårt.

Publisert 9. mai 2018

Skrevet av Unge funksjonshemmede

Navn: Nikolai Raabye Haugen
Alder: 22 år
Verv: Styremedlem
Representerer: Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte barn og unge

Hvem er du?

Mitt navn er Nikolai Raabye Haugen, jeg er 22 år gammel fra Andenes i Vesterålen. Egenskaper som beskriver meg må vel være; glad, nyter de små tingene i livet, og evig optimist! Jeg er ung ufør akkurat nå siden jeg lever ett liv uten nyrer, og er avhengig av dialysebehandling (som er en livsviktig behandling for å rense kroppen for avfallsstoffer og væske). Jeg er en komplett fotballnerd og jeg kan se fotball alt i fra 6. divisjon i Kapp Verde til Europeisk toppfotball!

Hvorfor har du engasjert deg i Unge funksjonshemmedes styre?

Jeg har engasjert meg i Unge funksjonshemmede fordi jeg synes det er viktig at personer med nedsatt funksjonsevne eller kronisk sykdom skal kunne leve et minst like bra liv som alle andre. Jeg har alltid vært opptatt av at det skal være likt for alle. Hvorfor skal ikke vi som har en nedsatt funksjonsevne også få et like bra og tilrettelagt liv som alle andre?

Hva er den viktigste saken for at unge med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom skal bli likestilt i samfunnet?

Vel først og fremst tror jeg vi må bli kvitt tabuer. Det er mange som ser ned på oss som har nedsatt funksjonsevne. De tenker at vi ikke kan brukes til noe, men det kan vi så absolutt! Vi er mennesker vi og, vi har følelser, og vi har meninger, som er like sterke – om ikke sterkere – enn andres.

Hva får du ut av å være frivillig?

Det jeg får ut av å være frivillig er så mye. Jeg gjøre noe som virkelig betyr noe for andre og for meg selv! Jeg har verken mulighet for å jobbe eller studere så er dette mitt i blinken. Som frivillig får jeg bruk for det jeg kan best, å lytte til andre og fortelle om mine erfaringer og livshistorie. Dette krydrer min ellers så kjedelige hverdag. Jeg prøver å gjøre det beste ut av situasjonen jeg er i, og jeg føler det å være frivillig og engasjert i Unge funksjonshemmede er det beste jeg kan gjøre. I tillegg får jeg møte andre frivillige med ulike bakgrunner som virkelig gjør sterke inntrykk. Vi frivillige har mye livserfaring og bruker den når vi nettopp er frivillige, slik at andre som havner i samme situasjon som oss får det bedre. Jeg kan med hånden på hjertet si at vi som driver med dette frivillig, virkelig brenner for sakene vi jobber for! Det å være frivillig har også gitt meg mange fantastiske venner for livet!

Hva er spesielt med å være med og lede en paraplyorganisasjon?

Det som er spesielt med å lede en paraplyorganisasjon er den bratte læringskurven man får når man sitter i styret. Det er så mye å sette seg inn i og  man lærer noe nytt så å si hver dag! Som paraplyorganisasjon så må man også ivareta interessene for de organisasjonene som er i Unge funksjonshemmede, noe som kan være utfordrende, men veldig spennende å holde på med. I tillegg møter man mange fantastiske mennesker rundt om i landet som er engasjert i organisasjonslivet! Vi får tillegg direkte kontakt med personer som sitter i forskjellige direktorater og departementer, noe som gjør at vi kan påvirke de sakene vi jobber for litt enklere!

Denne uken kan du følge Nikolai på Instagram!

Intervju med styremedlem Martine Antonsen fra Mental Helse Ungdom.