Deltakerne i Unge funksjonshemmedes Ildsjelprogram står sammen i en gruppe og smiler til kamera. Foto.

Deltakerne i første samling i Ildsjelprogrammet, som Unge funksjonshemmede arrangerer i samarbeid med Fundatum. Foto: Gard Hongslo/Fundantum.

Mitt første møte med Ildsjelprogrammet

– Først trodde jeg helt ærlig at jeg hadde meldt meg på et helt vanlig kurs. Der tok jeg feil, skriver deltaker i Ildsjelprogrammet, Nikolai Raabye Haugen.

Publisert 24. november 2017

Skrevet av Unge funksjonshemmede

Først trodde jeg helt ærlig at jeg hadde meldt meg på et helt vanlig kurs. Et kurs der man så vidt hadde rukket å skrive bitte litt notater før foredragsholderne dundret videre til neste side på PowerPoint-presentasjonen sin, men der tok jeg feil.

Ildsjelprogrammet er et program som er tenkt utenfor boksen. Et program der man ikke trenger notater for å huske hva man har lært i løpet av en helg, snarere tvert imot. Her lærer man ved å delta, dele, og ikke minst lytte til hverandre.

Ildsjelprogrammet er over tre helgesamlinger, der Tor Abild sammen med Gard Hongslo er kursledere fra stiftelsen Fundatum. Programmet arrangeres for første gang for medlemsorganisasjonene i Unge Funksjonshemmede.

Det sto følgende i brosjyren til programmet: «Ildsjelprogrammet er noe for deg som vil nå enda litt lengre både som person og for organisasjonen din». Dette tenkte jeg var en fin mulighet til å utvikle meg som en ung uføretrygdet med en begrenset hverdag, men samtidig også for min nye rolle som styremedlem i et nyoppstartet LNTBU (Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte barn og unge). Samtidig kunne jeg bli kjent og få erfaring av andre unge som sitter i forskjellige styrer i de ulike organisasjonene.

På fredagsettermiddag møtte jeg de 10 andre som skulle være med på Ildsjelprogrammet, i lobbyen på hotellet der kurset fant sted. Noen kjente andre fra før, mens de fleste kjente ingen. Ikke visste jeg hvem de var, og lite visste jeg at vi kom til å bli meget gode venner etter bare den første helgen.

Temaet for helgen var «Hvem er du?». Det var foredrag om moderne vitenskap og perspektiver fra antikken. Fagfelter som sosialpsykologi, kommunikasjon, ledelse og motivasjon ble også trukket inn i under foredragene og brukt som sammenlikning for forskjellig oppgaver og eksempler på livene våre.

På lørdag ble vi delt inn i forskjellige grupper og vi skulle nevne fem nøkkelhendelser som har endret deg til den personen du er i dag. Vi fikk også i oppgave å endre den vanlige versjonen av det vi pleier å fortelle til fremmede om livene våre, til en versjon helt uten glansbilder. Noe som var spesielt, jeg som vanligvis har en versjon av livet mitt jeg forteller til alle. Oppgavene på søndag handlet det om motivasjon, hva motiverer oss og hvorfor. Vi fikk høre hva som motiverte kurslederne, men vi fikk også i oppgave i å legge vekt på hva som motiverer oss. Her la jeg merke til hvor forskjellige vi var bare ved å vite hva hver enkelt ble motivert av. Noen blir motivert av estetikk, andre av anerkjennelse. Senere på søndagen avsluttet vi første samling ved å feste post-it lapper på hverandre der hver enkelt lapp inneholdt det vi mente var den personens kardinalstyrker, som de hadde vist mest av den helgen. Alle var fulle av post-it lapper, og dette etter bare en helg!

All honnør til kurslederne Tor Abild og Gard Hongslo, som har arrangert et annerledes program som man husker i lang tid fremover! Det var en helg fullt med aktiviteter, og litt foredrag. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi sett for meg å bli kjent med de 10, jeg nå kan kalle gode venner, så fort i løpet av en helg. Jeg så heller ikke for meg at jeg kom til å få vondt i magen etter å ha flirt så masse i helgen. Det var en helg jeg sent vil glemme, og jeg er glad det er flere helger i vente!

Hilsen en av ildsjelene,

Nikolai Raabye Haugen

Styremedlem

Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte barn og unge