Bilde av kvinne som ser på kamera og ordene "Brennpunkt Fallet"

Det haster å gjøre noe med BPA-ordningen

Gårsdagens episode av NRK Brennpunkt viser hvor lite kunnskap mange kommuner har om brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Nå må regjeringen levere strakstiltak om BPA.

Publisert 5. september 2019

Skrevet av Isabel Kongsgaard

Dokumentaren «Fallet» setter søkelyset på den norske velferdsstaten og hvordan behandling av funksjonshemmede går stritt imot FNs konvensjon for funksjonshemmedes rettigheter (CRPD). 

I episoden følger vi blant annet 43-årige Bergljot Gjelsvik, som etter hun havnet i rullestol ble plassert på et helsehus for eldre pasienter med demens. Programmet følger særlig Bergljots kamp mot kommunen for å få BPA og kunne leve et selvstendig liv.

Ferske tall viser at det er 14 500 mennesker i Norge som har behov for BPA, men bare 3500 har ordningen til tross for at kommunen fikk midler til dette. Det er også store forskjeller i hvordan tilbudet er gjennomført i andre deler av landet hvor mange får mindre timer med BPA enn de trenger.

– Denne dokumentaren viser det vi dessverre allerede vet: Altfor mange funksjonshemmede med assistansebehov møter en kommune som ser på dem som hjelpetrengende pasienter, og som nekter å gi assistansen som trengs for å kunne leve et selvstendig liv. Det er ikke verdig den norske velferdsstaten, sier generalsekretær Leif-Ove Hansen.

Regjeringen har sagt at de skal sette i gang en utredning som skal gå gjennom BPA-ordningen. Selv om Unge funksjonshemmede er positiv til dette arbeidet, mener vi regjeringen samtidig må sette i gang strakstiltak for å sørge for at kommunene faktisk gjennomfører sin plikt til å levere BPA. Derfor har vi sendt et brev til statsrådene Sylvi Listhaug og Trine Skei Grande sammen med en rekke andre organisasjoner for å kreve nettopp dette.

– Det haster å gjøre noe med BPA-ordningen nå. En utredning er vel og bra, men mens vi venter er Berljot og flere andre tvunget til å leve et liv helt på kommunens premisser, sier Hansen.

Tidligere i år fikk Norge kritikk fra FN for krenkelse av funksjonshemmedes menneskerettigheter. Vår politiske rådgiver Eivind Digranes var del av delegasjonen som besøkte Genève for å få tilbakemelding fra FN, og du kan høre hans tanker om hvordan kommunen svikter funksjonshemmede ca. 38 minutter inn i programmet.

 

Du kan se episoden «Fallet» ved å klikke på denne lenken.